Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η "γιορτή " του Πολυτεχνείου...


Είναι δύσκολο να κατανοήσουν  παιδιά, που γεννήθηκαν το 2005 , τι σημαίνει Πολυτεχνείο. Είναι δύσκολο να προσπαθείς να εξηγήσεις , πώς ...Έλληνες βασάνιζαν και φυλάκιζαν Έλληνες.Ελάχιστα πράγματα αποτυπώνουν. Και φυσικά δε φταίνε τα παιδιά. Έχουν τόσο διαστρεβλωθεί οι έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στην εποχή μας.

Εφτά από τους 25 μαθητές μου είναι παιδιά γονιών ,που γεννήθηκαν στην Αλβανία. Τους είπα να ρωτήσουν τους γονείς τους , πώς ήταν το καθεστώς του Εμβέρ Χόντζα επί 45 χρόνια. Τους εξήγησα πως οι δικτάτορες σε όλες τις χώρες ,τις ίδιες μεθόδους χειραγώγησης χρησιμοποιούν:  Φυλακίσεις , λογοκρισία, εκφοβισμούς, βασανιστήρια, εξορίες, αλλοίωση των εννοιών. 

 Επέλεξα να μιλήσουμε , σήμερα με τα παιδιά. Να δούμε βίντεο των γεγονότων κι όχι να απαγγείλουμε ποιήματα ή να παίξουμε θεατρικά σκετς. Ακούσαμε τραγούδια , σιγοτραγουδήσαμε Θεοδωράκη και Λοΐζο  , είδαμε αποσπάσματα από την εισβολή των τανκς .

Δεν ξέρω , γιατί ,αλλά κατεβαίνοντας στο λιμανάκι μετά το σχόλασμα και βλέποντας τόσον κόσμο στην πάντα αδειανή παραλία ,σκέφτηκα , πως αυτό το βίντεο ταιριάζει με τη σημερινή μέρα. Ταιριάζει απόλυτα με την επέτειο  εξέγερσης ,που  έγινε... "γιορτή". Με το μήνυμα του Πολυτεχνείου , που χάθηκε ανάμεσα στα likes του facebοok και στην αγωνία , μην τυχόν και δεν έχουμε να πληρώσουμε τους φόρους μας , με αποτέλεσμα κάθε μορφή συλλογικότητας και αντίστασης ...αν υφίσταται , ....να φαντάζει γραφική.
                                                                         Η δασκάλα της Δ' τάξης.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολι καλο βιντεο

s-e-teacher είπε...

Καλησπέρα!
Χαίρομαι που σου άρεσε το βίντεο. Είναι από μια υπέροχη ταινία που λέγεται "το βλεμμα του Οδυσσέα".
Μην ξεχνάς να βάζεις και ονοματάκι, όταν κάνεις σχόλιο. Όχι ολόκληρο όμως.
πχ. Σούλα Ε.
Καλό σου βράδυ!