Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

μα γιατί ...μετρούσαν ανάποδα οι αρχαίοι Έλληνες;


 
Κάποια παιδιά ρώτησαν  στην τάξη,γιατί πάνε ανάποδα οι χρονολογίες και λέμε πως "η Γεωμετρική εποχή διήρκησε  από τον 11ο έως τον 8ο αιώνα (1100 πΧ-800 πΧ ) και η Αρχαϊκή από τον 8ο πΧ έως τον 5ο πΧ αιώνα (800 πΧ-500πΧ)".

Η απάντηση είναι η εξής: Οι αρχαίοι δε μετρούσαν καθόλου ανάποδα! Μάλιστα δεν υπήρχε ένας τρόπος για να μετράνε το χρόνο. Κάθε πόλη είχε το δικό της, ανάλογα με τον αρχηγό της. Κάποια εποχή , για να συνεννοούνται μεταξύ τους κι επειδή τους ένωναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες , μετρούσαν με τις ολυμπιάδες. Η πρώτη Ολυμπιάδα άρχισε το 776πΧ . Οπότε οι Έλληνες , αν ήθελαν να πουν ,πότε έγινε μια μάχη έλεγαν :" Το δεύτερο καλοκαίρι της 2ης Ολυμπιάδας, που ήταν άρχοντας της Αθήνας ο Θησέας".  

Για μας, τι σημαίνει αυτό; Ξέρουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν κάθε 4 χρόνια. Η α' Ολυμπιάδα έγινε το 776πΧ. Μείον 4 ίσον 772πΧ .Μείον 1, γιατί λέει το "δεύτερο καλοκαίρι", ίσον 771πΧ .Η μέτρηση του χρόνου και ο χωρισμός σε προ Χριστού και μετά Χριστόν έγινε πολύ αργότερα, το 525 γιατί με το εμπόριο και τις συναλλαγές ,οι  χριστιανικές χώρες είχαν ανάγκη από κοινή χρονολογία.

Και σήμερα ακόμη κάποιοι λαοί ,  ανάλογα με τις θρησκείες τους ,όπως οι Κινέζοι , οι Άραβες, οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι, διατηρούν κι άλλη χρονολογία. Αλλά όλος ο κόσμος για οικονομικούς και μόνο λόγους χρησιμοποιεί την κοινή χρονολογία. Έτσι ακόμη και οι Μουσουλμάνοι έχουν σήμερα 2014 αλλά γράφουν και τη δική τους ημερομηνία ,που είναι το 1434, γιατί τόσα χρόνια πέρασαν από ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός του προφήτη τους Μωάμεθ.

Στο κάτω μέρος του μπλογκ έχω βάλει μια χρονογραμμή με τα σημαντικότερα γεγονότα της φετινής  μας ιστορίας. 
                                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: