Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ευχές για το νέο έτος!



Το 2015  να είναι δημιουργικό , πολύχρωμο , ειρηνικό και να φέρει  σε όλο τον κόσμο υγεία,  ευτυχία και πολλά χαμόγελα! 

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Καλά Χριστούγεννα!

Μακάρι τούτες οι μέρες να αναστήσουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, που το έχασαν. Να ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές και να χαρίσουν σε κάθε παιδί την ζωή που του αξίζει.
Χρόνια πολλά  σε όλους! 
 

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα στον κόσμο


Έχουμε μιλήσει για το πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλία.  Πώς γιορτάζουν όμως τη μεγάλη γιορτή σε άλλες περιοχές του πλανήτη; Τα έθιμα αλλάζουν από τόπο σε τόπο. Ας δούμε μερικά:

 

Στη μακρινή Αυστραλία Χριστούγεννα σημαίνουν ήλιο, σέρφινγκ  και διακοπές.  Στην Αυστραλία τώρα είναι καλοκαίρι , οπότε οι κάτοικοι  βάζουν  μαγιό , αντηλιακό και γιορτάζουν στις παραλίες !


 

Στην Ιρλανδία βάζουν στα παράθυρα  μεγάλα κεριά την παραμονή των Χριστουγέννων, για να βρουν τον δρόμο τους η Μαρία και ο Ιωσήφ!
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα σπίτια φωτίζονται από χιλιάδες χρωματιστά λαμπιόνια και οι νοικοκυρές κρεμάνε στο τζάκι τις κάλτσες τους , για να αφήσει ο Santa Claus τα δώρα στα παιδιά.  Το παραδοσιακό τους ποτό την παραμονή των Χριστουγέννων είναι το eggnog, που γίνεται από γάλα, αυγά , ζάχαρη και μπράντι.

 

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

μαθήματα πριν τα Χριστούγεννα



Σήμερα η Δέλτα τάξη  έκανε αρκετή δουλειά :  Μιλήσαμε για τον Αϊ Βασίλη με αφορμή  κείμενο της Γλώσσας. Διασαφηνίσαμε, πως άλλο ο Μέγας Βασίλειος , που ήταν υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο κι ένας από τους τρεις ιεράρχες κι άλλο ο Σάντα Κλάους  με την κόκκινη φορεσιά , τα δώρα που μοιράζει με το έλκηθρο, τους ταράνδους και τα «χο , χο , χο» που σχεδίασε η εταιρεία της  Κόκα Κόλα το 1931…

Έπειτα όλη η τάξη τραγούδησε τα  παραδοσιακά κάλαντα που όλοι ξέρουμε :
 «Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας
 Χριστού τη θεία γέννηση να πω στο αρχοντικό σας».
Μετά η Άννα, ο Νίκος κι ο Φάμπιο τραγούδησαν τα αλβανικά κάλαντα σε μετάφραση του Νίκου :
 «Τώρα ήρθαν τα  Χριστούγεννα
 κι είμαι πολύ χαρούμενος
σαν όλα τα παιδιά.
Περιμένω με την οικογένειά μου
να γιορτάσουμε.
 Το χιόνι άσπρισε πέρα πέρα
 σε κάμπους και βουνά.
Τα Χριστούγεννα θα μας βρούνε
με μουσική και χαρά».

Τέλος μιλήσαμε για την ανακωχή που έγινε πριν 100 χρόνια στον α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Τότε που οι αντίπαλοι στρατιώτες σταμάτησαν τη μάχη ,Παραμονή Χριστουγέννων  του 1914, για να ευχηθούν ο ένας στον άλλο ,  να ανταλλάξουν μικρά δώρα και να παίξουν μπάλα σαν μικρά παιδιά. Διαβάσαμε ένα κείμενο για το μοναδικό ιστορικό γεγονός,  είδαμε ένα βίντεο και συζητήσαμε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.Το βιντεάκι είναι από την ταινία που γυρίστηκε με αφορμή το το εντυπωσιακό εκείνο γεγονός.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

το νόημα των Χριστουγέννων...



Είναι πολύ δύσκολο να είσαι δάσκαλος στην Ελλάδα σήμερα και να μιλάς στα παιδιά για το νόημα των Χριστουγέννων.

Τα παιδιά ανυπομονούν για τα Χριστούγεννα. Στο σχολείο ετοιμάζεται μια ωραία γιορτή.  Ο Δήμος  έχει στολίσει τους δρόμους .Τα μαγαζιά έχουν γεμίσει με λαμπιόνια και αστεράκια. Όλα ωραία και γιορτινά.

Κάποια παιδιά όμως δεν γεύονται γιορτινό κλίμα αλλά διωγμούς , κρύο και στερήσεις.  Όπως τα παιδιά των Σύρων προσφύγων, που έφυγαν  για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, ζητώντας  άσυλο στην «πολιτισμένη» Ευρώπη. Στη χώρα μας.

Χτες τα ξημερώματα 15/12/14 με τη βοήθεια της αστυνομίας  οι Σύροι πρόσφυγες διώχτηκαν από την Πλατεία Συντάγματος , όπου ζούσαν επί ένα μήνα , απέναντι από τη Βουλή, για να μπουν στολίδια…Και τώρα που η Πλατεία Συντάγματος «καθάρισε» … μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. 
                                                                     
Απομακρύνθηκαν από την πλατεία Συντάγματος οι Σύροι πρόσφυγες

Να γιορτάσουμε δηλαδή τη γέννηση ενός Εβραίου από την Παλαιστίνη , που γλίτωσε από τις σφαγές του Ηρώδη και που η ετοιμόγεννη μάνα του βρήκε καταφύγιο σε ένα στάβλο ,γιατί κάποιοι δεν είχαν χώρο να τη φιλοξενήσουν!

Είναι πολύ δύσκολο να είσαι δάσκαλος  στην Ελλάδα σήμερα και να μιλάς στα παιδιά για το νόημα των Χριστουγέννων…

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

τα Χριστούγεννα πλησιάζουν επικίνδυνα!


 Καθημερινά μπαίνοντας στην τάξη, λέμε την Καλημέρα μας. Βλέπω την καλημέρα γραμμένη στον πίνακα στα αλβανικά , ιταλικά , αγγλικά και ελληνικά Δεν ζήτησα να τη γράφουν. Ήθελα όμως να λέμε καλημέρα στις γλώσσες των γονιών τους. Ήταν δική τους πρωτοβουλία  να τη γράφουν και μου άρεσε. Στη φωτογραφία βλέπετε την καλημέρα , που αντικρίζω καθημερινά. Είναι υπέροχο!

Τα παιδιά έχουν ένα μοναδικό τρόπο να σπάζουν τη μονοτονία.  Ακόμη και σε εργασίες καθαρά αναπαραγωγικές και εμπεδωτικές έχουν την τάση να προσδίδουν κάτι από τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Κοιτάξτε ,πώς έκλεισε σε πλαίσιο ,ο Γιωργάκης τις καταλήξεις των ρημάτων! Έφτιαξε ένα ζωάκι!

Στο μεταξύ ....τα Χριστούγεννα πλησιάζουν επικίνδυνα! Στην τάξη στολίσαμε δεντράκι  και βάλαμε αστεράκια στα τζάμια. Βγήκαμε  και αναμνηστική φωτογραφία. Καμαρώστε μας!

 

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού!



Η 11η Δεκεμβρίου είναι η  Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Μόνο σήμερα όμως ,πρέπει να αναφερόμαστε στα παιδιά …
Που πεινάνε;
Που τα αναγκάζουν να εργάζονται;
Που στερούνται βασικές ανάγκες;
Που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Που ζουν κυνηγημένα ως πρόσφυγες λόγω πολέμου;
 
Στη Δέλτα τάξη σήμερα με απόφαση του Δου Σου (που έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του) δεν κάναμε Ιστορία κι αφιερώσαμε ένα δίωρο για να μιλήσουμε για τις συνθήκες ,που βιώνουν παιδιά σε άλλες χώρες αλλά και στη δική μας.
Ο Φάμπιο μας ανέφερε το παράδειγμα οικογένειας με μικρά παιδάκια, που είδε στο Βόλο και είναι άστεγοι…Άλλοι μαθητές μίλησαν για παιδιά ,που είδαν σε ταινίες , σε ντοκυμαντέρ ή που τους μίλησαν οι γονείς τους.  




Ύστερα οι  εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες έφτιαξαν αφίσες , με κολλάζ εικόνων, που εκτυπώσαμε από το διαδίκτυο , πρόσθεσαν δικές τους ζωγραφιές κι έγραψαν αποσπάσματα από τα δικαιώματα του Παιδιού. Όλα αυτά μέσα σε ένα χαμό και με  συνοδεία μουσικής από το youtube.Τα παιδιά σιγοτραγούδησαν το «αν όλα τα παιδιά της Γης» και η Πάολα ήξερε και τους στίχους από το we are the world! Μα , τι τάξη έχω τελοσπάντων! (Μήπως την καλύτερη, κύριοι συνάδελφοι;) 

 Ύστερα , επειδή οι αφίσες που έφτιαξαν  οι ταλεντάρες μας είναι εκπληκτικές , κάλεσα τη κυρία Διευθύντρια ως «κριτική επιτροπή»,  να επιλέξει την καλύτερη. Βρήκε ,πως όλες είναι ωραίες αλλά "δύο έχουν το κατιτίς τους".  Ίσως να καλέσω και την κυρία Ειρήνη των Αγγλικών ως «μακεδονική επιτροπή» να πει κι αυτή τη γνώμη της. Εγώ πάντως ως «θεσσαλική επιτροπή» θεωρώ πώς και οι τέσσερις είναι μοναδικές!



Τέλος ασχοληθήκαμε μία ώρα με το πρόγραμμα που έχουμε αναλάβει :Τη «Διαφορετικότητα μέσα από τις τέχνες». Στο πρώτο κεφάλαιο που αφορά στον κινηματογράφο , κάναμε κριτική ανάλυση της ταινίας «το αγόρι με τις ριγέ πιζάμες» και μιλήσαμε για τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών.

Αυτά που είπαν και έκαναν τα παιδιά σήμερα , ήταν το πιο σπουδαίο μάθημα! Γιατί , αλίμονο στους ανθρώπους που έμαθαν τέλεια γραμματική και μαθηματικά αλλά …δεν έμαθαν ποτέ να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και  να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων.




                Γουέλ νταν , παίδες! 

αφίσα νάμπερ ουάν!

αφίσα νάμπερ του!

αφίσα νάμπερ θρη!

εντ ..αφίσα νάμπερ φορ!



Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

τα μαθηματικά του γατούλη

Λύνοντας τα προβλήματα των Μαθηματικών στον πίνακα  σήμερα, διαπιστώσαμε πως δεν σκέφτονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Φτάνουν όμως στο ίδιο αποτέλεσμα και είναι σωστά λυμένα. Είδαμε ένα πρόβλημα να λύνεται με δύο πράξεις αλλά και με τέσσερις!

Αυτό είναι σπουδαίο! Έτσι είναι το φυσιολογικό. Να σκέφτεται ο καθένας με το δικό του τρόπο για να επιλύσει ένα πρόβλημα. Βέβαια , καλό είναι λύνοντας ένα πρόβλημα, να προτιμούμε πάντα το συντομότερο δρόμο. Αλλά αυτό θα το μάθουμε σιγά σιγά.

Επίσης ,θεωρώ πολύ σπουδαίο , που κάποια παιδιά λύνουν, όσα προβλήματα μπορούν κι έρχονται και λένε "δεν το κατάλαβα, κυρία το τελευταίο πρόβλημα". Αυτό είναι προτιμότερο από το να έρχονται τα παιδιά γραμμένα και ύστερα να μην μπορούν να δικαιολογήσουν , πώς βρήκαν το αποτέλεσμα και πώς σκέφτηκαν.

Α, ναι! Επίσης, δεν κάνουμε ό,τι  ο γατούλης! Ας μάθουμε πρώτα καλά να κάνουμε πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις και μετά  να επαληθεύουμε με το κομπιουτεράκι.

βραβείο για το μπλογκ μας!




Είναι το βραβείο  Liebster ,που δέχτηκα από τη Χριστίνα ,του ξεχωριστού μπλόγκ  http://xristinakt.blogspot.gr/    Την ευχαριστώ  πάρα πολύ! Λεπτομέρειες σχετικά με το βραβείο έχω βάλει στα σχόλια.
 


1) Γιατί ξεκινήσατε το blog;
Ο στόχος μου ήταν να δουν τα παιδιά έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας και πληροφόρησης μέσω του μπλογκ. Άλλος ένας στόχος , βασικός για μένα , είναι να βλέπουν οι γονείς κάποια πράγματα από αυτά που κάνουμε.  Απώτερος σκοπός είναι να αναρτώνται σε λίγο καιρό ,πέρα από εικόνες, και κείμενα των παιδιών.
2) Πείτε μας λίγο τι σας ενθουσιάζει
Με ενθουσιάζει ό,τι ενθουσιάζει τα παιδιά. Σήμερα η κυρία αντιπρόεδρος της τάξης μας έφερε από το σπίτι της κάποια Μίκυ Μάους και ο Γιάννης έφερε μια συλλογή ηρώων του Ντίσνεϋ. Με δική τους πρωτοβουλία! Το βρήκα υπέροχο! 
3) Γιατί πιστεύετε ότι τα σχόλια και η επικοινωνία βοηθούν τους bloggers και με ποιο τρόπο;
Σίγουρα η επικοινωνία μέσα από τα σχόλια ενισχύει τους μπλογκερς, γιατί διαπιστώνουν πως η δουλειά τους «ακούγεται».
4) Για ποια πράγματα μιλάτε στο blog σας;
Για τα πάντα. Τα παιδιά σήμερα πρότειναν να φωτογραφίσω τα έργα τους , που έκαναν στα εικαστικά και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.
5) Έχετε δημιουργήσει μια φιλική σχέση με άλλους bloggers; Έχετε γνωριστεί ποτέ προσωπικά;
Είναι πολύ λίγο το χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στη μπλογκόσφαιρα. Αλλά σίγουρα  πιστεύω πως θα δημιουργήσω φιλίες.
6) Πώς φαντάζεστε το blog σας σε δύο χρόνια; Τι θα θέλατε να δείτε να μεγαλώνει / να αλλάζει και με ποιο τρόπο;
Σε δυο χρόνια δεν ξέρω καν πού θα είμαι. Ελπίζω κάπου κοντά στο σπίτι μου στο Βόλο. Σίγουρα πάντως θα εξελιχθεί ή θα επεκταθεί  σε άλλη τάξη αυτή η ιδέα.
7) Τι είναι αυτό που κάνετε καλύτερα;
Νομίζω πως έχω ταλέντο να μετατρέπω μια τάξη σε  απόλυτη αταξία!
8) Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο blog σας;
Όχι πολύ. Δυο τρεις -ώρες τη βδομάδα. Με 25 παιδιά  στην τάξη και τη συγγραφή μιας διπλωματικής στο σπίτι…δεν υπάρχει  και πολύς χρόνος.
9) Πώς γεννιούνται τα post σας;
Αυθόρμητα. Από αυτά που λέμε και κάνουμε ή από αυτά προτείνουν τα παιδιά. Το σχολείο μας όμως στο σύνολό του αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης.
10) Ευχές για τον αναγνώστη;
Να είστε όλοι καλά!  Ειδικότερα εύχομαι δύναμη και θετική διάθεση στους δασκάλους που εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές.


Και τα μπλογκς που προτείνω με τις ίδιες ερωτήσεις:










Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

τα μαθηματικά είναι παντού!

Ένα σύντομο και έξυπνο βιντεάκι για τη χρησιμότητα και την αξία των μαθηματικών στη ζωή μας.


Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

vote for democracy!

η εφορευτική επιτροπή


Η τάξη μας άσκησε σήμερα το εκλογικό της δικαίωμα. Όπως μαθαίνουμε στην Ιστορία. Όπως ψηφίζουν οι μεγάλοι στις εκλογές και μάλιστα χωρίς κάποιες από τις ανοησίες τους...Δηλαδή χωρίς εντάσεις, μεγάλα λόγια και αποχή από την ψηφοφορία.

Στο εξωτερικό από το νηπιαγωγείο διδάσκονται οι εκλογές και  μάλιστα στην Αμερική οι γονείς βοηθούν στη διαδικασία αυτή μέσα στο σχολείο , για να μάθουν τα παιδιά  από μικρά , πώς να παίρνουν αποφάσεις , πώς να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους και πόσο σημαντικό είναι συμμετέχουμε.

"θα παίζουμε περισσότερο!"

 Είχαμε κανονική προεκλογική  εκστρατεία τις τελευταίες μέρες.  Σήμερα στήθηκε η κάλπη , ετοιμάστηκε το ψηφοδέλτιο , και ορίστηκε  εφορευτική επιτροπή . Οι προεκλογικές ομιλίες είχαν απ’ όλα : Οι υποψήφιοι  μίλησαν για «περισσότερες εκδρομές» , για «περισσότερα εικαστικά στην τάξη» κι άλλοι για «διώξιμο της βίας από το σχολείο». Όλοι συμφώνησαν ,πως πρέπει "να ομορφύνουμε την τάξη και το σχολείο".  
 
 Η εφορευτική επιτροπή με σοβαρότητα καταμέτρησε τις ψήφους. Εκλέχτηκαν τέσσερις κύριοι και μια κυρία, η οποία θα είναι η Αντιπρόεδρος !Η τάξη μας έχει  πολύ λίγα κορίτσια …οπότε τα αγόρια υπερτερούν. Δύο εκλεγμένοι είναι παιδιά μεταναστών. Αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας!



Miss vice President !

 
το "σταύρωμα"


Ένα μήνυμα εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού!  Οι μεγάλοι μπορούν να διδαχτούν από τα παιδιά , πως στην κοινωνία όλοι είναι ισότιμοι! Όλοι έχουν δικαιώματα , ελευθερίες κι αποδοχή κι όλοι μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν ,εφόσον ζουν κι εργάζονται εδώ.
"θα πηγαίνουμε εκδρομές!"
"Θα διώξω τη βία!"

Μπράβο στα παιδιά και συγχαρητήρια στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους!

the President of the class!

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Δεκέμβρης!

Μπήκε ο πιο γλυκός , ο πιο γιορτινός , ο πιο παραμυθένιος μήνας για μικρούς και μεγάλους.  Καλό μήνα και καλό χειμώνα σε όλους!